Co oči nevidí, srdce nebolí, říkával mi kdysi vedoucí prodejny, když namáčel nelibě páchnoucí maso do octu, okoralou šunku do mokré utěrky a ztvrdlý chleba po ránu v pytli osvěžoval ranami o podlahu. I jako studentce gymnázia mi bylo jasné, že takhle by se s potravinami nakládat nemělo.

Uplynulo mnoho let, prodejny se předhánějí v množství či kvalitě zboží a supermarkety se chlubí vysokými standardy kvality. Přísloví o tom, že máme raději skutečnost nalakovanou na růžovo, ale platí dodnes. Máloco to dokazuje tak dobře jako pandemie koronaviru.

Jen pár hodin poté, co správní soud se sedmidenním odkladem zrušil podmínku očkování či prodělání nemoci pro vstup do restaurací a ubytování v hotelech, se kabinet Petra Fialy rozhodl, že s platností od 9. února tato povinnost tak jako tak skončí. Vedle restaurací a hotelů nikdo nebude potřebovat certifikáty ani pro návštěvu sportoviště, ani kultury. Jde tak fakticky o tečku za pandemií. Byť je tady pro všechny případy nově schválený pandemický zákon, a tedy otevřená vrátka pro znovuobnovení všemožných restrikcí.

Zpráva o rozvolnění přišla dva dny poté, co Český statistický úřad (ČSÚ) oznámil, že loni zemřelo v Česku téměř 140 tisíc lidí. Nejvíc v poválečné historii. Zhruba o deset tisíc víc než v předchozím roce.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se