Když Ministerstvo financí v březnu 2015 rozjíždělo informační kampaň k elektronické evidenci tržeb, pověření kolegové z Finanční správy se tehdy obrátili na ekonomické komentátory našich deníků s nabídkou, která nejméně o hlavu převyšuje běžný standard komunikace projektů státní správy. Kolegové v osobně adresovaných mailech nabízeli nejen možnost informačního servisu v podobě promptního vyřizování případných dotazů a nejasností, ale také průběžné informování o milnících v přípravě projektu e-tržeb. Důvod byl prostý: věděli jsme, že se EET bude dotýkat prakticky celé populace a bude tedy podněcovat fantazii kritiků i příznivců. Aby si veřejnost prostřednictvím médií udělala na projekt názor na základě relevantních informací od zdroje a nikoliv skrze spekulace a dohady, považovali jsme za důležité o projektu s novináři aktivně komunikovat a maximálně je informovat. Mezi oslovenými byl i David Klimeš, který této nabídky nevyužil. A je to vidět.
Kdyby nabídkou nepohrdl, nemusel by se mě nyní možná přes stránky Hospodářských novin ptát, kde je jízdní řád EET, nebo proč začínáme evidovat v pohostinství a maloobchodě a nikoliv ve stavebnictví. Věděl by, že jízdní řád EET přehledně rozfázovaný podle klasifikace ekonomických činností NACE nalezne už od přijetí zákona v dubnu 2016 na webu etrzby.cz. A kdyby více četl, dozvěděl by se, že stejný přístup zvolilo Chorvatsko, které rozhodně nezavedlo EET naráz a plošně, ale ve třech vlnách. Je tedy zřejmé, že se desetimilionová Česká republika s násobně větší ekonomikou tímto principem inspirovala a také přistoupila k postupnému zavádění evidence, což umožní pozvolné zatěžování systému, plynulejší náběh jak na straně státu, tak na straně evidujících podnikatelů, kteří tak budou mít dostatečný prostor k přípravě.
Proč předchází stravovací služby a pohostinství stavebnictví, kde jsou podle Davida Klimeše úniky největší? Jednoduše proto, že EET řeší daňové úniky při hotovostním placení, a ty na základě všech analýz Finanční správy představují v českém gastru doslova systémový problém. Jinými slovy, s nepřiznáváním tržeb a neplacením daní to v pohostinství zašlo tak daleko, že vlastně ceny obědů a meníček de facto přizpůsobily situaci, jako by neexistovalo ani DPH, ani odvody za zaměstnance, ani daň z příjmu. A čím více provozů krátí tržby, tím je pro každého, kdo je ochoten své tržby přiznat, obtížnější to dělat a zůstat konkurenceschopný. Proto jsme, mimo jiné s plnou podporou Asociace hotelů a restaurací, tento sektor zařadili na první místo a zároveň pro tuto branži prosadili - souběžně s účinností zákona o evidenci tržeb - snížení DPH. Právě proto, abychom zmírnili dopad narovnání prostředí a zabránili například zdražování meníček.
Nad lamentováním, že se zákon v České republice prosazoval tak dlouho, se nemohu než pousmát. Skutečný důvod zdržení si snad ještě všichni pamatujeme: Opozice si z EET udělala téma, opředla ho nesmysly a mýty, snažila se zviditelnit ústavními stížnostmi, procedurálními obstrukcemi, nekonečnými interpelacemi a iracionální antikampaní. Od zahájení projednávání návrhu zákona v PSP do jeho schválení sněmovnou uplynulo úctyhodných 236 dní, respektive 43 hodin čistého času projednávání. Také v Chorvatsku bylo zavádění fiskalizace provázeno antikampaní opozice, ale rozhodně ne tak vyhrocenou jako u nás. Navíc po půl roce jejího úspěšného fungování už opozice začala tvrdit, že fiskalizace byla vlastně jejím projektem, který zavedla předchozí vláda. Dnes už tam systém nikdo rušit nechce a podporuje jej 93% obyvatel. Věřím, že ne jinak to dopadne i u nás.
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist