Před branami cukrovaru v Dobrovici u Mladé Boleslavi stojí desítky nákladních aut přeplněných zablácenou řepou. Vzduchem se k zemi snášejí téměř neviditelná zrnka cukru a taky to tu voní melasou. "Máme tu sladké holky," říká v žertu Oldřich Reinbergr, předseda představenstva společnosti Tereos TTD. Je prosinec a vrcholí zpracování řepy sklizené na podzim. Sezona skončí v půlce ledna.

Francouzský nadnárodní koncern Tereos je největším zpracovatelem cukru v Česku. Vlastní zde šest závodů, dobrovický cukrovar je největším z nich. Kromě toho řídí také cukrovar v Českém Meziříčí, tři lihovary a jedno balicí centrum. Firma loni utržila 6,2 miliardy korun, vydělala téměř půl miliardy, čímž se řadí mezi vůbec největší potravinářské společnosti v Česku.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se