Z nabídky

Pomalu dušená hovězí oháňka zapečená s bramborovou kaší, glazovaná šalotka   110 korun

Gazpacho s bazalkou, olivami a opečenou bagetkou   85 korun

Sous-vide králičí hřbet s pancettou, karotkou, zázvorem, listovým špenátem a zelenou čočkou   290 korun

Domácí lasagne se šumavskými hříbky, listovým špenátem a sýrem Grana Padano   210 korun

Tip:

Mezi dezerty zaujmou výrazné chuťové kombinace mražené pěny s pečeným lesním ovocem či panna cotty s malinovou omáčkou.

Špičková kavárna se zaměřením na kvalitní kávu a její alternativní přípravu bodovala od svého otevření a několikrát se umístila mezi třemi nejlepšími kavárnami v metropoli.

Příjemný interiér a vzorná obsluha udělaly z kavárny v Plaské ulici levnější alternativu sousedního mondénního Café Savoy a Lounge se rychle stalo oblíbeným místem na pracovní snídaně či obědy. V létě navíc ve vnitrobloku funguje nádherná zahrádka, jejíž součástí je pečlivě zrekonstruovaná část gotické Hladové zdi Karla IV.

Prvorepubliková inspirace

V letošním roce se šéfkuchař podniku Michal Skuhrovec rozhodl obohatit nabídku Café Lounge o speciální večerní menu, při jehož přípravě se inspiruje českou kuchyní z počátku 20. století. Večerní menu se podává každý den kromě neděle od šesti hodin do půl desáté. Z předkrmů potěšilo hlavně v létě osvěžující gazpacho s bazalkou či voňavý uzený pstruh s jogurtovo-křenovou omáčkou.

Jedničkou mezi předkrmy ovšem bylo měkké, ale současně chuťově výrazné maso hovězí oháňky servírované s glazovanou cibulkou a bramborovou kaší. Z hlavních jídel nás zaujal jak jemný králičí hřbet připravený módní metodou sous-vide a servírovaný se zelenou čočkou, tak domácí lasagne s výtečnými hříbky.

Nebojte se brzlíku

Největším překvapením se ovšem staly "nadýchané" telecí medailonky podávané s chuťově rafinovaným brzlíkem, který v pražských podnicích stále patří spíše k raritním partiím vnitřností, jež se příliš nepoužívají. Naprosto neprávem. Kombinace obou druhů mas společně s pečenými paprikami a citronem dochuceným demi glace nabízela širokou paletu chutí.

Milovníky ryb naopak potěší candát pečený na tymiánu a podávaný s limetkovou omáčkou. Samozřejmostí je pestrá nabídka snídaní, včetně krupicové kaše se skořicí a máslem či bagelu s uzeným lososem, v rámci denního menu je vždy k dostání jiná polévka a výběr ze zhruba pěti jídel se stejně čistým rukopisem, jaký má večerní nabídka.

Vína od Autentistů

Café Lounge je další baštou stále žádanějších a oblíbenějších naturálních vín od členů skupiny Autentistů, která jsou připravena přírodním způsobem a pro jejichž výrobu platí velmi přísná pravidla, včetně ručního sběru, zákazu selektovaných kvasinek a minimálního síření. Vína nepochází jenom z Čech a Moravy, ale také ze Slovenska či Rakouska.

Za zkoušku stojí například velmi zajímavé "oranžové" víno od Jaroslava Osičky (jedná se o odrůdu Rulandské šedé, které leží delší čas na slupkách, díky čemuž získává téměř oranžovou barvu). Výtečná jsou vína od Milana Nestarce a také od Jakuba Nováka ze Znojma, který patří k nejtalentovanějším vinařům mladé generace a pravděpodobně o něm ještě hodně uslyšíme.

Zbývá vám ještě 40 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se